Szybko się zorientowała, że każda szanująca się gospodyni przygotowuje gulab jamun w domu. Delikatnie podgrzewa skondensowane mleko, dodaje odrobinę mąki i według znanej tylko sobie receptury produkuje pączusie, które natychmiast smaży. Po usmażeniu kąpie pączkowe kuleczki w syropie z wody różanej, cukru i kardamonu i pilnuje by dzieciaki nie podżerały kulek i nie wypijały sosu.
Trudno jest zrobić gulab jamun i być perfekcyjną panią domu w wersji hinduskiej ,więc przed Deepavali puszkowany gulab jamun schodzi jak świeże bułeczki.
Gospodynie leniwe kupują gulab jamun w puszkach i udają, że zrobiły go same. Tak jak Roni mama A, która wierzy, że jej mąż i dzieci jeszcze się nie domyśliły, że ona nie potrafi gotować i nigdy w życiu nie zrobiła gulab jamun.
11 komentarze:
pysznie wyglądają, aż ślinka cieknie. Poproszę o sekretny przepis, może w PL wyjdzie coś podobnego... Proszę proszę...
Pajesia
a, przepraszam, nie otworzyłam wszystkich linków. znalazłam przepis - wypróbuję :) Pajesia
dania charakterystyczne dla Azji nie zawsze tak samo smakują gdzie indziej, pozdrawiam
j
Pajesia linki są dla wyjątkowo wnikliwych. Szukałam przepisu który dało by się zrobić ze składników dostępnych w PL. Mleko skondensowane w Singapurze jest dużo słodsze niż to w Polsce. Z tego co wiem to w Indiach do wyrobu gulab jamun używa się Khoya. Tu masz przepis jak to zrobić w domu : http://chefinyou.com/2010/04/khoya-khoa-recipe/ ( niestety nie znalazłam po polsku i nie wiem czy da radę zrobić z polskiego mleka)
Oj Jadwiga masz rację... otyle sprawiedliwe, że w drugą stronę jest tak samo. Nic nie dorówna polskiej kiełbasie, a azjatycka słoninka nie pachnie podczas przetapiania wcale.
Wedlug asiaya.pl obecnie robi sie je z mleka w proszku.
Pani I.
http://www.asiaya.pl/gulab-dzamun-najlepszy-sposob-na-indyjska-tesciowa/
Pewnie receptur tyle ile pań domu i i każda po swojemu gulab jamun robi (tak jak my bigos ;)).
Niemniej polecam blog: http://www.asiaya.pl myślałam, że się zamknął więc dawno tam nie byłam a tu na szczęście jedynie przeprowadzka. To bardzo miła niespodzianka. :)
i co ja mam zrobić? Narobiłaś mi ochoty na słodkie pączki i bigos z domową kiełbasą
;-)
Jak to co masz robić? Gotować !!! Ja w sobotę będę robic polskie pączki tym razem dla chińskiej rodziny Kredki :)
Kocham gulab jamuny :) Kiedyś robiłam je w domu często, z mleka w proszku. Najprostsza wersja i wychodziły przepyszne. Dawno nie robiłam, bo w rodzinie nikt oprócz mnie za nimi nie przepadał, ale teraz, kiedy mi przypomniałaś, zrobię :) I całe szczęście, że u nas takich puszkowanych kupić nie można, bo bym je ciągle jadła ;)
Nigdy nie jedlam Gulab Jamun, bo na sama mysl, ze to cos jak slodkie smazone paczki jeszcze do tego zanurzone w syropie z cukru dostaje cukrzycy.
Prześlij komentarz